634 sayılı kat mülkiyeti yasası hükümlerine uygun olarak aşağıda ada, parsel numarası ve mevki belirtilen taşınmaz üzerinde Basınkent Konut Yapım Sanayii Limited Şirketi tarafından inşa edilen 296 konutun yönetimi için tescili esas olmak üzere aşağıdaki hükümler sevk edilmiştir.
Konusu ve uygulama alanı:
538/1, 562/1, 539/1, 554/1, 540/1, 550/1, 541/1, 553/1, 542/1, 557/1, 543/1, 544/1, 545/1, 546/1, 547/1, 548/1, 549/1, 551/1, 552/1, 555/1, 556/1, 558/1, 559/1, 560/1, 561/1, 563/1, 564/1, ve 565/1-2-3-4,566/1,567/1-2, 568/1-2,569/1-2 ada ve parsel sayılı gayrimenkullerin yönetim planıdır.
Ortak kısımlar, üzerinde tasarruf ve gidere katılma
Madde 2: Ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerine tahsis edilen yerler dışında 634 sayılı kanunun 4. maddesinde sayılan yerler ile ortaklaşa kullanma, korunma ve faydalanma için sorumlu olan diğer yerler bağımsız bölüm maliklerinin ortak yerleridir.
Madde 3: Bağımsız bölüm maliki, ortak yer veya tesisler üzerindeki hakkından vazgeçtiği veya kendi bağımsız bölümün durumu dolayısıyla ortak yer veya tesislerden faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç duymadığını ileri sürmek suretiyle gider ve avans payini ödemekten kaçınamaz.
Madde 4: Ortak gidere bağımsız bölüm maliklerinden biri veya ondan herhangi bir surette faydalanan kimse, kusurlu bir hareketi ile sebep olmuş ise, bu arızanın giderilmesi için yapılacak masraf kendisinden alınır. Bunu diğer müstakil bölüm malikleri ödemiş ise, yaptıkları ödemeler nisbetinde o müstakil bölüm malikine veya masrafa sebep olanlar rücu hakları vardır.
Müstakil bölüm maliklerinin hak ve yükümlülükleri
Madde 5: Müstakil bölüm malikleri, 634 sayılı kanun ve sözleşmelerle, yönetim planındaki hükümler saklı kalmak şartı ile kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler. Ancak kendi bağımsız bölümlerinde ana kuruluşa zarar verecek nitelikte onarım ve tesis yapamazlar.
Madde 6: Bağımsız bölüm malikleri, konutlar civarında yapılacak olan yüzme havuzu, lokanta, kafeterya, disko, super market veya herhangi bir işletmeden yönetim kurulu tarafından tespit edileceği düzen içerisinde öncelikle ve rüçhanlı olarak yararlanma hakkına sahiptirler.
Madde 7: Bağımsız bölüm malikleri, ortak yerlerin bakım ve temizliğine, korunmasına itina göstermeye ve ana gayrimenkulün güzellik ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Bütün bağımsız bölüm maliklerinin rızası alınmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım ve tesisler ile dış badana ve boya yaptıramazlar. Bağımsız bölüm malikleri kurulu kendilerine ayrılan yerler dışındaki ortak yerlere hiçbir şey bırakamazlar ve arabalarını park edemezler.
Madde 8: Bağımsız bölüm malikleri, gerek kendi bağımsız bölümlerinin ve gerekse ortak yerleri kullanırken iyi niyet kurallarına uymak zorundadırlar. Özellikle aşağıdaki işleri yapamazlar.
- A- Kendi bağımsız bölümlerini ahlak ve adaba aykırı şekilde kullanamazlar.
- B- Bağımsız bölümlerinin balkon ve pencerelerinden halı vs. silkeleyemezler , su ve benzeri şeyler dökemezler, çöp vs. atamazlar.
- C- Kat mülkiyeti kütüğünde yazlık konut olarak gösterilen bağımsız bölümlerde iş yeri açamazlar.
- D- Çevrelerindeki komşuları rahatsız ve tedirgin edecek şekilde aşırı gürültü, taşkınlık, normal saatlere ve geç saatlere kadar sürdürülecek müzik yayınından kaçınırlar.
- E- Kat malikleri, kendi bağımsız bölümlerinde sitenin genel mimari yapısını bozacak şekilde eklenti ve değişiklik yapamazlar.
Sigorta işleri
- Madde 9: Bağımsız bölüm malikleri her türlü masraf kendilerine ait olmak üzere kendi bölümlerini sigorta ettirebilirler.
- Madde 10: Sigortalanmış ana gayrimenkulün veya bağımsız bölümün hasara uğraması halinde. ödenecek sigorta bedeli katılmaları nisbetinde müstakil bölüm maliklerine ödenir. Hasarın onarılmasında 634 sayılı kanunun 21. maddesi hükmü uygulanır.
Ortak giderlerin hesabı ve teminatı
- Madde 11: Bağımsız bölüm malikleri ana gayrimenkulün giderlerine aşağıdaki esaslara uygun olarak katılırlar: Özellikle bahçe düzeni, havuz bakımı ve klorlanması, arıtma tesisinin bakimi, alt yapı, çevre ve irtibat yolları, pis ve temiz su tesisatları, bahçe ve yeşil sahalar, deniz iskele ve iniş yoları, merdivenler gibi yerlerle personel giderlerine bağımsız bölüm malikleri eşit olarak katılırlar. Ancak, 634 sayılı hükümleri saklıdır.
- Yönetim Kurulu tarafından yıllık tahmini masraflar üzerinden hesaplanan giderlerden aylık hesabıyla ödenmesi gerekli avansların ödenmesi gereklidir. Ödemeyi yapmayanın bağımsız bölümleri üzerine 634 sayılı kanunun 22. maddesindeki usule göre kanuni ipotek konur ve icra marifetiyle tahsil olunur. Malik bağımsız bölümünü sattığında yeni malik, eski malikin yönetime olan borçlarından da sorumludur.
- Madde 12: Bağımsız bölümlerin, bağımsız bölüm malikleri tesislerin ve konutun içinde bulunduğu yazlık toplu konut tarzındaki yapıların tümünün yönetimini Yönetim Kuruluna terkedecek tapuya tescil edilecek Yönetin Planı ve yönetmelik ile genelgelerine uymayı kabul edecektir.
Bağımsız bölüm malikleri kurulu:
- Madde 13: Bağımsız bölüm malikleri kurulu, en yüksek karar ve yönetim organıdır. Müstakil bölüm malikleri bu kurulun tabii üyesidir. Müstakil bölümün birden fazla maliki varsa bunların seçecekleri bir zat kurul üyesi olur. Bu temsilciyi seçmedikleri takdirde yönetici kurul bunlardan sadece birine tebligat yapar.
- Madde 14: Kurul adi ve fevkalade olmak üzere toplanır. Adi Kurul toplantısı her yılın Ağustos ayında yapılır. Olağanüstü toplantı ise deneticinin, yönetici kurulun veya bağımsız bölüm maliklerinin 1/3'nün daveti üzerine lüzum hissedilen zamanlarda yapılır. Toplantı gün, yer ve saati ile görüşme gündemi davet kağıdı 15 gün öncesinden bağımsız bölün maliklerine imzalattırılarak veya taahhütlü mektupla bildirilir.
- Bu davet mektubundan ilk toplantı günü ekseriyet olmadığı takdirde bir hafta sonra aynı yerde aynı saatte toplanılacağı ve mevcut ne olursa olsun usullerce açılıp kanun, sözleşme ve yönetmeliğe uygun kararlar alınacağı ifade edilir. Adres değişikliğini vaktinde bildirmeyenlerin tebligata itiraz hakkı yoktur.
- Toplantıyı oluşturacak Başkanlık divanı seçilir.
- Madde 15: Toplantılarda yalnız gündemde yazılı hususlar görüşülüp karara bağlanır. Ancak adi toplantıda mevcut üyelerin 1/3’ü başka bir hususun görüşülmesini istemeleri halinde o husus gündeme alınır.
- Madde 16: Genel Kurul, tapuda kayıtlı hisseleri, eklenti ve ortak yerlerini içine alacak herhangi bir hususu görüşemez, karara bağlayamaz. Sözleşmenin ve tapudaki kayıtların değiştirilmesi, müstakil bölüm sahiplerinin asaleten veya vekaleten rızası olmadan gerçekleştirilemez.
- Kararlar noterden tasdikli bir deftere tarih ve sayı sırasına göre işlenir.
- Madde 17: Genel Kurulda alınan kararların örnekleri toplantıda bulunmayanlara her türlü masraf kendilerine ait olmak üzere gönderilebilir. İsteyene bu suretlerin gönderilmesi zorunludur. Karara itiraz etmek isteyen üye en geç 15 gün içinde yazı ile ilgili sulh hakimine başvurabilir. Husumet Yönetim Kuruluna, Genel Kurul üyelerine veya müstakil bölüm maliklerinin tamamına teycih edilebilir. Bu müddet toplantılarda bulunanlar için karar günü, bulunmayanlar için suretin kendilerine tebliği gününden itibaren hesaplanır. Ancak, sözleşme, yönetmelik ve kanunun yasaklayıcı hükümlerine karşı kararlara her zaman itiraz edilebilir.
- Sulh hakimi icranın durdurulması hakkında bir karar verinceye kadar, itiraz eden Genel Kurul kararına uymamazlık edemez.
- Madde 18: Genel Kurul iki yılda kendi üyeleri arasında veya dışardan biri başkan olmak üzere yönetici ve 3 denetmen seçer. Yönetim Kurulu ve Denetçilere ücret ödenmez. Yönetici kurulu ve denetçiler iki yıl için seçilirler. Denetçi seçimi için adi çoğunluk kafi ise de yönetici kurul seçimi için sayı ve pay çoğunluğu şarttır. Bu çoğunluk sağlanmaz ise 7 kişilik kurul için adi ekseriyet kafidir. Süresi bitenlerin tekrar seçilmeleri caizdir. Yönetim Kurulu ve denetçiler yeni seçileceklere devir ve teslim yaparlar. Genel Kurul Yönetim Kurulunun hazırlayacağı yıllık işletme projesini onaylar. Bundan giderler, avans miktar ve ödeme zamanları belirtilir. Genel Kurul, toplantıda. Yönetim Kurulunu ve denetçileri ibra eder.
Ana Gayrimenkulün yönetimi, yönetici kurul ve deneticilerin görevi:
- Madde 19: Yönetim Kurulu, Genel Kurul kararlarını, sözleşme yönetim planı kanunları uygulayacak kuruldur. Genel Kurul 2 yıllık işletme projesine üyelerin varsa itirazları karara bağlanır.
- Madde 20: Denetçiler münferiden veya beraberce Yönetim Kurulu serbestçe denetlerler. Yıllık adi Genel Kurul toplantılarında rapor verirler, denetçilerin raporlarının da Yönetim Kurulu raporlarına eklenmesi zorunludur. Denetçiler gerektiğinde Olağanüstü toplantı yapılmasını isteyebilirler. Bu takdirde yönetim Kurulu 1 ay içinde toplantı çağrıları düzenleyerek toplantıyı tertiplemekle yükümlüdürler.
- Madde 21: Geçici Yönetici Kurul ilk Olağan genel Kurul toplantısına kadar yöneticiye düşen tüm görevleri yerine getirir ve Olağan Genel Kurulu hazırlar.
Değişik hükümler
- Madde 22: Ortak yerlerdeki hasar ve alelade onarımlar için Yönetim Kurulu yetkilidir. acele yapılması gereken onarımı Yönetici Kurulu resen yapar. Ancak bundan denetçileri de haberdar eder.
- Madde 23: Ortak yerlerden yararlanma konusunda kat mülkiyeti kanunundaki esaslar uygulanır. Bundan başka:
- A- Bağımsız bölüm malikleri deniz iniş merdiveni, havuz arıtma, iskele, su deposu ve bahçe gibi ortak yerlere devamlı kalmak üzere hiçbir gey koyamazlar.
- B- Havuzdan yararlanma, sitenin genel güvenliği gibi konularda talimatlar yönetim kurulunca hazırlanır ve uygulanır. Site sakinleri misafirlerinin havuzdan yararlanması bakım fonuna aktarılmak aktarılmak üzere ücretlidir. Ücreti Yönetim Kurulu takdir eder. Kafeterya işleticisi gündüzleri tenteli keten saha sınırı içinde saat 10.00'dan sonra yüzme havuzuna kadar olan kısımlarda kat maliklerine hizmet verir.
- Madde 24: bağımsız bölüm malikleri, yapılan ve yapılacak olan hizmetten faydalanmadıklarını öne sürerek masraflardan paylarına düşeni ödemekten imtina edemezler.
- Madde 25: Ana gayrimenkulun kullanımında ve yönetiminde bağımsız bölüm malikleri arasında çıkacak anlaşmazlıkları Genel Kurulca halledilir, Genel Kurul toplanmaz yada karar mermezse taraflar yasal yola başvururlar.
- Madde 26: Yönetim Kurulu bağımsız bölüm malikleri arasında çıkacak ihtilaflara karışmaz ancak, bu ihtilaf ana gayrimenkulün yönetimini aksatırsa Yönetim Kurulu kendi görüşünü yazıyla bildirmek suretiyle ihtilafı Genel Kurula götürebilir.
- Madde 27: Bu yönetim planı bağımsız bölüm malikleri ile kiracıları ve bunların haleflerini bağlar. İhtilaf halinde İstanbul veya Silivri mahkemeleri ve İcra daireleri yetkilidir.
- Madde 28: İş bu yönetim planı hükümleri yukarıda ada, parsel numaraları yazılı her iki gayrimenkuldeki konut malikleri için hüküm ifade eder ve her iki gayrimenkuldeki konutlar BASINKENT SİTESİ olarak adlandırIlır. Yine her iki gayrimenkul sakinleri gayrimenkuller üzerindeki ortak yerlerden yararlanırlar ve birbirlerini engelleyemezler.
- Madde 29: 29 Haneden oluşan iş bu yönetim planında hükmü bulunmayan hallerde 634 sayılı kanun ile genel hükümler uygulanır ve Tapu Sicilen tescili tarihinde yürürlüğe girer.